Welcome to Cambodia - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Paola, Dirk, Marc en Luuk Thijs - WaarBenJij.nu Welcome to Cambodia - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Paola, Dirk, Marc en Luuk Thijs - WaarBenJij.nu

Welcome to Cambodia

Door: Paola

Blijf op de hoogte en volg Paola, Dirk, Marc en Luuk

04 Maart 2012 | Cambodja, Khett Siem Reab

Het is hier nu zondagmiddag half 1, lunchtijd voor mij, nog te vroeg voor ontbijt voor jullie. Hier is het nu 35 graden, warm vochtig, stoffig, bedrijvig, getoeter. Allemaal mensen die geen idee hebben dat het zondag is. Een vrije dag in de week kennen zij niet. Nee, hier wordt doorgewerkt of door ‘chilled’. Ik zit in Cambodja, Siem Reap. Zoals sommige van jullie al weten ben ik goed aangekomen in Cambodja en warm onthaald door Jan en Jacques. Een bord met “welkom Paola” was de eerste herkenning. Al snel volgde een spontaan welkom. De reis is prima verlopen. Ik had een goede plek in het vliegtuig en kon ( eenmaal in Bangkok aangekomen) mijn doorvlucht naar Siem Reap zonder enige moeite regelen. Ik had maar een paar uur te overbruggen. Prima dus.
Aangekomen in Baca Villa Guesthouse mijn spullen neergezet, een vers glas lime juice en springrolls. Welcome to Cambodia…..

Vrijdag 2 maart
Na een beroerde nacht…..rugpijn van het gesjouw met de koffers en het gemis van het thuisfront begin ik de dag met een voet en rugmassage, loopje naar de centrale markt om mijn eigen plastic serviesje te kopen en bestek, snuif ik de Aziatische kruiden en lucht op, verwonder ik mij over hoe dingen hier gaan, trakteer ik mezelf op een iced cappuccino en val bijna om van de hitte. Loop te zwalken. Wooooowhie …dit is echt wennen. Voor het middaguur is het hier al ongelofelijk warm. Terug naar Baca Villa en op bed gaan liggen, bijkomen, water drinken….
S’middags met Jan en Jacques naar de opslag gereden waar het een en ander aan medische spullen liggen die wij voor de Health Care kunnen gebruiken. Wat dozen uitgesorteerd om mee te nemen of weg te gooien. Volgende probleem…waar gooi je hier iets weg. Het vuilophaalsysteem werkt hier niet of nauwelijks. Alle rommel ligt gewoon op straat. Er is geen vuilverbrandingsoven / terrein. Dus laten we het staan. We schaffen bij een plaatselijke apotheek een weegschaal aan, betadine jodium, en enkele speculums (voor gynaecologische onderzoeken aan). Op dit moment hebben ze er maar eentje volgens Jacques, worden niet gesteriliseerd ( gewoon huishoudelijk schoongemaakt) en gebruikt voor de volgende. Vreemd dat er zoveel “kruisinfecties”zijn?? Mijn eerste investering samen met Jacques gedaan.
S’avonds met Jacques, Mylene en Shanon ( twee teachers) gaan eten in Pub Street. Gezellige jonge dames die hun best doen om de kinderen in Chhuck enkele Engelse woorden te leren. Drie woordjes in de week leren is al een hele opgave. Alles wordt gevisualiseerd met plaatsjes die ze zelf tekenen en inkleuren. Prachtig werk!Zij ondersteunen de plaatselijke teachers met andere programma’s, anders krijgen ze steeds weer hetzelfde te doen.
Daarna weer zo een vreemde nacht alleen in een klein sober maar schoon kamertje. Met een douche waar je niet onder kunt staan omdat ie onhandig geplaatst is. Spuit het hele toilet nat ( altijd handig) maar wil je zelf douchen moet je op t toilet zitten of zo…. Koud/lauw water. Niet erg juist heerlijk met deze hitte.

Zaterdag 3 maart
Vandaag heb ik, samen met Jacques een fietstocht gemaakt van 18 km. Half 9 zaten we op de fiets. Heerlijk want ondanks de enorme hitte waait er een windje, zeker als je fietst. Flesje water mee en dan begint het om je heen kijken , ruiken, voelen… en foto’s maken. Maar dat is bijna ‘ mission impossible’. De warmte maakt het bijna onmogelijk om langer dan 10 seconden te blijven staan. We fietsten eerst door de stad en verder langs de rivier waar huisjes staan, allerlei fietsemakers/ brommermakers. Rommel verkopen. Later kwamen we meer in het platteland. Daar begonnen de rijstvelden op te doemen. Prachtige frisse kleuren groen met af en toe een veld met roze Lotusbloemen. Koeien langs de weg. Kindjes die zwaaien. Rond 11 uur was de temperatuur al bijna opgelopen tot 40 graden. Het werd echt tijd om de beschutting op te zoeken en verkoeling. Dus via de markt terug naar Baca Villa. Dat haalde ik nog maar net, ging bijna knock-out. Snel mijn bed opzoeken en uitrusten.
’s Middags naar het zwembad gegaan van de overbuurman (ander hotel). Heerlijk die verkoeling en rustig met een glas water een boekje. Morgen wordt dit mijn dagbesteding!
’s Avonds gegeten in het beste Amokrestaurant met 5 verschillende soorten Amok. Prachtig opgediend en heerlijk. Het lijkt erop dat ik begin te wennen aan het ritme en de warmte.

Zondag 4 maart
Vandaag een dag van rondwandelen, verslagen bijwerken en aan het zwembad liggen. Alles voorbereiden voor de spannende week die voor mij ligt. Spullen ompakken, de rest achter slot en grendel. Ik probeer mij een voorstelling te maken van mijn werk en het onderkomen daar. Ik weet natuurlijk wel dat het sober is en ik verstoken zal zijn van comfort. Maar hoe ik zat zal beleven en ervaren…dat horen jullie volgende week Ondanks dat het wennen wordt zie ik er naar uit…laat maar gebeuren!
Verbandspullen mee en een opgeladen accu zowel voor mijn fotocamera als voor mezelf.
Tot volgende week!

• 04 Maart 2012 - 09:08

Mieke:

Heee Paul,
    Dat ziet er best goed uit, ben benieuwd naar de foto s van volgende week.Hoop dat het muzikale doosje lang dicht mag blijven !
    Wij zijn heel terug van een luxe vakantie.
    Zet je beste beentje voor ! Liefs Mieke

• 04 Maart 2012 - 09:30

Romy:

Wauw. Ik voel wat je schrijft! Geniet nu en deze weken ook al wordt t hard werken. Heel veel succes!!! Lfs

• 04 Maart 2012 - 09:31

Sandra:

Wat fijn dat je zo wordt onthaald door Jan en Jacques! Zo te horen ben je helemaal klaar voor de week die gaat komen!! Veel succes!!! Liefs van ons

• 04 Maart 2012 - 10:19

Nr 15:

Zijn benieuwd naar je foto's van je verblijf volgende week (voor jou al deze week)...Zou voorlopig de plaatselijke slager maar even mijden, denk dat bij 40 graden je het vlees langzaam gekookt mee krijgt. Heel veel plezier deze week, zijn er zeker van dat het hutje mee gaat vallen, zeker nu je voldoende verdelgingsmiddelen bij je hebt.

Zoen van ons beiden

• 04 Maart 2012 - 10:46

Anne:

Hi Paola, zondag ochtend hier , grijs weer
    &latte .Leuk je verhaal te lezen het is allemaal zeer indrukwekkend.Succes morgen met het begin van de werkweek
    spannend wat je gaat aantreffen lfs Hans Anne & Annemarie die nu hier is en de fotos prachtig vond

• 04 Maart 2012 - 10:48

Djaya:

Hi Paola,

Wat een wereld van verschil met Nederland zeg. Ben een beetje jaloers op je. Door je beschrijving en foto's ruik ik Cambodja.Hoop dat je snel aan de warmte went.
    Wij hebben vrijdag het karten en etentje gahad met de poli, was erg gezellig en lekker eten.Bij het karten (schijnt erg leuk geweest) ben ik niet geweest. Verder alles hetzelfde hier. Ben benieuwd naar je vlg. verhalen. groetjes Djaya

• 04 Maart 2012 - 11:09

Maria:

Wat fijn om van je te horen met die prachtige verslagen en foto's. Misschien een tip voor de douche:
    Als je een grote emmer vult met water en een klein bakje die je gebruikt om je af te spoelen nadat je je eerst ingezeept hebt zou heerlijk voor je kunnen zijn. Zo deden wij het in Togo. Liefs Maria

• 04 Maart 2012 - 12:14

Herma:

Heerlijk je reis zit erop! (goed gedaan meisie.....)
    Ohhh als ik dat al lees van die warmte, en jou gezicht zie op de foto's........

Die speculum's moeten m.i ergens bij jou in een tas zitten!!! (of ben je dat met die warmte alweer vergeten??)

Veel plezier aankomende week. Ik ben erg benieuwd naar je eerste indrukken!

• 04 Maart 2012 - 12:14

Karin:

He paoltje, geniet al van je verslag ben benieuwd naar de komende week,hoe het met het meisje gaat waar we al over hebben gesproken?
    Alle materialen goed meegekregen?
    Succes xxx Kaatje

• 04 Maart 2012 - 12:23

Jolande:

Heel veel succes de komende week!
    Je gaat het vast goed doen. Ben heel benieuwd naar je volgende verslag.

• 04 Maart 2012 - 12:23

Jolande:

Heel veel succes de komende week!
    Je gaat het vast goed doen. Ben heel benieuwd naar je volgende verslag.

• 04 Maart 2012 - 12:53

Doreen:

Wat schijf je mooi... Beleef het bijna met je mee!

Fijn dat de reis goed is verlopen en dat je een btje kon aclimatiseren voor je aan de slag gaat. Heel veel suc6 de komende week!

Ik wacht ondertussen met smart op het volgende verslag!

Groetjes!

• 04 Maart 2012 - 13:32

Gemma:

He Paola, fijn dat de reis goed is gegaan. Het klinkt geweldig, maar ook heel anders dan gewend. Veel suc6 komende week! Wij heelhuids terug van wintersport. Ik ga nu mijn volgende reisje voorbereiden. Kan niet wachten! Dikke kus.

• 04 Maart 2012 - 14:16

Johan En Jolande:

Wennen dus in een warm land. Kan me dat echt voorstellen. Succes de komende weken en we blijven je volgen.

• 04 Maart 2012 - 14:49

M...P..:

Wat fijn met zo'n warm onthaal van Jan en Jacques...leuk je verslag te lezen....en de foto's..( prachtig).maken het duidelijk dat het daar een hele andere wereld is....
    Vrijdag en Zaterdag heb je leuke dingen gedaan....vandaag zie ik jou lekker aan het zwembad liggen...heerlijk...
    Morgen is het jou eerste werkdag,nou dat zal zeker even wennen zijn,spannend allemaal,..maar je bent er klaar voor,we kijken alweer uit naar je volgende verslag.
    heel veel succes en plezier ..

liefs..XXXXXXX M..P..

• 04 Maart 2012 - 14:57

Annet:

Hoi Paola,
    De reis heb je gehad en fijn dat alles zo goed is gegaan.
    En wat een lief verslag ik kan het bijna niet geloven dat je zo ver ben.
    Nu even lekker bijkomen en heel veel werkplezier.
    Liefs Annet x

• 04 Maart 2012 - 16:22

Luuk:

Lieve mam,

Wat een leuk verslag zeg! Wat een mooie foto's! We zijn super trots op je en je kan het! Dit is wat je wilde en ga ervoor. Blijf zoals je bent en we zijn bij je, waar je ook bent!
    Super veel succes! Tot het volgende skype gesprek.

Dikke kus,
    Luuk

• 04 Maart 2012 - 16:24

Peter+Nienke+Brigit:

Paola, leuk om zo op de hoogte te blijven van je spannende reis, geniet en succes volgende week. Kus van ons

• 04 Maart 2012 - 16:48

Je Tantetje:

Wauw...wat heb je al veel aan alles gesnuffeld,ik heb genoten van je verslag,(ps.donderd.prima gegaan met
    a.s.j.bezoek)liedjes gezongen,en natuurlijk...eten abeba helpen aankleden,was goed en ga as.week even langs.
    nou kanjer tot volgend weekend.
    denk veel aan je,dikke zoen

• 04 Maart 2012 - 17:01

Agnita:

Heel leuk om te lezen!! Zie er naar uit het gauw met eigen ogen te aanschouwen. Denk aan je deze week en zie uit naar je verslag van volgend weekend.

• 04 Maart 2012 - 18:32

Els:

Wat een andere wereld, je wist dit...maar toch...en het moet nog echt beginnen, ben nu al trots op je! lfs

• 04 Maart 2012 - 18:42

Doktertje B.:

Lief Paoltje,
    Wat een onderneming, maar het klinkt wel erg leuk. Morgen weer een nieuw avontuur. Geniet van iedere minuut. Ik denk elke dag even aan je en aan al die schildklieren, liesbreuken e.d. die op me wachten. Groetjes

• 05 Maart 2012 - 06:56

Jolanda:

Hoi paola,
    Goed om te zien en lezen dat alles tot dusber goed gegaan. En wat leuk om via de fotos een indruk te krijgen van het leven daar. Heel veel succes met je werkzaamheden.
    Groetjes van jolanda

• 05 Maart 2012 - 09:14

Clau:

Ha lieve KajaPien, blij dat je niet naar mij hebt geluisterd en gewoon een uitgebreid reisverslag stuurt... Ik heb genoten van verhalen en foto's en ben ontroerd door je dappere vasthoudendheid. Food for the mind!! Dikke kus, Clau

• 05 Maart 2012 - 19:18

Annelies:

Ha Paoltje,
    Je beleeft al een hoop in die paar dagen! Wat fijn dat je goed opgevangen bent. Ben reuze benieuwd hoe de komende week zal gaan! Liefs Annelies

• 06 Maart 2012 - 16:59

Marian:

Lieve Paola,
    Wat een mooi reisverslag, ik hoop dat je de warmte snel de baas bent. En een warm welkom, dat heb je wel verdiend. Ik hoop dat je een mooie week beleeft en zie uit naar een nieuw verslag.
    Nessermolen 20

• 08 Maart 2012 - 21:46

Vul Hier Je Naam In.:

Vul hier je reactie in...

• 08 Maart 2012 - 22:10

Monique Nio:

haaj paola, klinkt allemaal erg goed, ja lekker warm he?!Ben zeer benieuwd naar je verblijf in dorp. Kids hebben zich geweldig geamuseerd, veel verhalen gehoord.
    spreek je via dit medium, doei Monique

• 09 Maart 2012 - 22:33

Laura:

Hey Lieve grote zus,
    ben trots op je!! Ik weet hoe je 'uitkijkt' naar wekelijkse ontberingen in de bush. Dat is meer mijn ding... ;-)

Geweldig dat je dit bent gaan doen en we zien elkaar snel!
    Kus, je lieve kleine zus

Verslag uit: Cambodja, Khett Siem Reab

Cambodja, het vergeten land van Azie

Aangezien Cambodja ooit een belangrijk deel van het Khmerrijk was, is ongeveer 90% van de bevolking Khmer. Door de oorlogen die het land de laatste decennia geteisterd hebben is de bevolking nauwelijks gegroeid.Tijdens diverse oorlogen werden miljoenen mensen vermoord.De etnische bevolkingsgroepen hebben het nog steeds niet makkelijk. Onder het bewind van Pol Pot in de jaren '70 werden ruim de helft van de Cham bevolking uitgemoord. Ondanks een geboortepercentage van ongeveer 5% telt Cambodja een kleine 9 miljoen mensen, slechts 2 miljoen meer dan in de jaren '70. Deels is dit te wijten aan de hoge kindersterfte. De gemiddelde levensverwachting is 50 jaar.
Hoewel er de laatste jaren veel bereikt is, leven veel mensen onder de armoedegrens. De gezondheidszorg is gebrekkig en er is een tekort aan ervaren docenten. Hierdoor maken slechts 27 van de 1000 kinderen hun middelbare school af.
Ik vertrek 1 maart richting Cambodja en ga gedurende 5 weken als verpleegkundige werken in die Cambodjaanse medische post op het platteland, die ik in 2010 heb bezocht. Meer dan mijn energie en kennis kan ik niet geven, maar met financiële ondersteuning kan ik de mensen ook echt daadwerkelijk helpen om hun dagelijkse leven draaglijker, en wellicht iets plezieriger, te maken.
Vele familieleden, vrienden en de mensen van de kerkgemeenschap hebben een donatie gedaan en hiervoor wil ik hen allen hartelijk bedanken.